Tuettu asumisyksikkö muistisairaille,

Riihisärkänkatu 8, Joensuu

Tuetun asumisyksikön uudiskohteeseen suunniteltiin kaksi aistipuutarhaa atrium-muotoisiin sisäpihoihin.

Suunnittelun lähtökohtana oli tulevat asukkaat, heidän tarpeensa ja lähtökohtansa.

Ensimmäinen aistipuutarha kannustaa aktiiviseen osallistumiseen puutarhanhoitoon omilla ehdoilla. Puutarhassa on hedelmäpuita, marjapensaita joiden satoa voidaan hyödyntää keittiössä. Siellä on tuoksuvia ja värikkäitä kukkivia kasveja, kasveja jotka houkuttelevat perhosia, tuulessa huojuvaa heinää, erilaisia taktiilisia kasveja jotka aktivoivat muistia. Vesi toimii aisteja stimuloivana elementtinä. Puutarha mahdollistaa yksin olemisen, yhdessä olemisen, se toimii ryhmäliikunnalle sopivana paikkana tai vaikka yhteislaulutuokioille.

Se tarjoaa suojaa, avointa tilaa ja näkymiä jotka muuttuvat vuodenaikojen ja vuosien saatossa. 

Toinen aistipuutarha on enemmän passiiviseen luonnosta nauttimiseen. Siellä on paljon aisteja aktivoivia kasveja, jotka herättelevät lempeästi. Puutarha tarjoaa erilaisia tiloja ja mahdollisuuksia monenlaiseen toimintaan. Yksin tai yhdessä.                               Tulisijan ympärille on ihana kokoontua iltaisin. Tulisijan turvallisuus on keskeinen asia, jotta tällainen elementti voidaan lisätä muistisairaiden käyttäjien käytettäväksi. 

Puutarhojen kulkukäytävillä on pääosin materiaalina puu sekä betonilaatoitus. Terassin rakenteet mäntyä joka käsitellään luonnollisella puunsuoja-aineella. Kasvihuoneen ympärillä sekä pyöreä kävelylenkki on Softex-alustaa, joka aktivoi liikkumiseen ja fysiikan hahmottamiseen tarvittavia aisteja. Materiaalit on pyritty valitsemaan siten, että ne ovat yksinkertaisia, helppo pitää puhtaana, ovat käyttäjilleen turvallisia ja kestävät aikaa. Ajan kanssa aistipuutarhat muodostaa oman mikroilmaston, jolloin on tärkeää huomioida luontoa kuormittavat tekijät. 

 

Aistipuutarhojen tarkoitus on olla luonteva jatke sisätiloille. Puutarhat houkuttelee runsaudellaan hakeutumaan ulos. Näin saadaan fyysisesti aktivoitua asukkaita ja samalla vaikutettua psyykkiseen hyvinvointiin. Puutarhanhoidon parantavat vaikutukset tai luonnossa oleminen, ovat laajasti tutkittuja asioita. Niiden positiiviset vaikutukset ihmisen hyvinvointiin ovat kiistattomat. Kun kyseessä asumisyksikkö muistisairaille, ulkotilojen ympäristö on suunniteltu turvalliseksi kaikille. Esteettömät kulkuväylät toimivat niin liikuntarajoitteiselle kuin näkövammaiselle. Täällä ei myöskään eksy, joka on yksi tärkeä turvallisuusasia muistisairaalle henkilölle.  

Atrium-muotoiset aistipuutarhat tuo arvoa ja merkitystä arkeen niin asukkaille kuin siellä työskenteleville.