top of page
saviseinä beige.jpg
  • Writer's pictureby Carita

Valo.

Päivitetty: 23. maalisk. 2022

HAVAINTOJA LUONNONVALOSTA.



Luonnonvalo


Suunnittelussa kiinnitän ensimmäisenä huomioita valoon, toisin sanoen luonnonvaloon.

Mistä sitä tulee, kuinka paljon, tuleeko sitä ollenkaan ja jos näin, niin miksi ei, miten se muuttuu vuorokauden aikana tai vuodenaikojen mukaan jne. Voiko sitä hyödyntää millä tavalla ja jos ei, niin mikä on esteenä. Miten lisätyllä valolla saadaan tasapainoinen kokonaisuus ja mitä ylipäätään tarvitaan eri tilanteisiin, joka auttaa näkemiseen, hyvinvointiin ja arjen sujumiseen.



Nukkuminen


Onko asukkailla kenties nukkumiseen liittyviä haasteita, joihin suunnittelulla voisi yrittää vaikuttaa? Tämä on aika yleinen ongelma, joka vaikuttaa voimakkaasti jaksamiseen ja hyvinvointiin. Tällöin tutkin miten makuuhuoneeseen voidaan suunnitella luonnollista rytmiä tukeva kokonaisuus, johon mahdollisesti lisätään sirkaidianinen valaistus. Biofilisesta näkökulmasta, olisi hyvä, jos esim. makuuhuonetta suunnitellessa siitä tehdään laitevapaa vyöhyke. Tarkoittaa sitä että TV, kännykät ja padit ym. jätetään näistä tiloista pois kokonaan. Nukkumaanmenon rutiineja voi tarkastella ja muuttaa paremmaksi. Mikäli unta ei saa, kirjan lukeminen on sisäiselle rytmille parempi vaihtoehto kuin padilta e-kirjan lukeminen



Rakennettu ympäristö


Nostin esimerkiksi luonnonvalon ja nukkumisen koska ne ovat keskenään linkittyneitä asioita.

Ja kuten olen sanonut, hyvinvointiin vaikuttava asia.

Pelkästään luonnonvaloa tutkimalla tulee joskus suorastaan ahdistunut olo, kun sitä ei ole rakennuksen suunnittelussa joko osattu tai pystytty hyödyntämään. Tai joskus tuntuu, että on ollut jopa täysin sivuseikka suunnittelussa. Luonnonvalo on kuitenkin se tärkein elementti, jolla vaikutetaan hyvinvointiin rakennetussa ympäristössä, jossa vietämme suurimman osan elämästä sisällä. Toivoisi, että sitä hyödynnettäisiin uudiskohteissa mahdollisimman optimaalisesti. Toki tämä on jälleen niitä aiheita, joihin en sukella sen syvemmälle koska se on pohjaton aihe, johon on kymmeniä näkemyksiä.






Oheinen pätkä on itselleni yksi tapa havainnollistaa luonnonvaloa tilassa. Toki se ei ole tarkka ja perustuu ainoastaan softan omaan valon simulointiin. Tähän on käytössä ihan tarkoituksenmukaistakin softaa. Tässä projektissa tämä oli vain yksi nopea työväline ymmärtää valon määrää eri vuorokauden aikoina ja vuodenaikoina.




Lopuksi


Luonnonvalolla ja valaistuksella on tärkeä osa suunnittelua. Se vaikuttaa siihen miten jaksamme tehdä töitä tilassa, miten pidämme yllä sisäistä rytmiä, saammeko näkemiseen riittävää valoa jne. Kaikista tärkeintä olisi kuitenkin saada mahdollisimman paljon luonnonvaloa. Se vaikuttaa voimakkaimmin sisäiseen rytmiin ja yleiseen hyvinvointiin. Keinotekoisella valaistuksella lisätään se puuttuva valon elementti tilasta mutta se ei voi korvata oikeaa luonnonvaloa.


18 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page