• by Carita

Palvelutalon konseptointi vol 2

Päivitetty: 23. elok.

Ikääntyvän ihmisen tarpeet asumisessa ja elämisessäPeruslähtökohta


Jatkan samasta aiheesta mihin viimeksi jäin eli palvelutalon konseptoinnista. Lähtökohtana on asukkaat, jotka ovat vielä aktiivisia ja haluavat elää itsenäistä ja sosiaalista elämää kuitenkin niin, että ympärillä on elämää tukevia palveluita.


Konseptissa tutkitaan valon, sisustuksen, arjen toiminnallisuuksien ja aktiviteettien yhteispeliä biofilisten atribuuttien kautta. On tärkeää myös mahdollistaa tunnesiteiden syntymistä uuteen kotiin, poissa tutuista ympyröistä. Ilman tunnesidettä paikkaan, ei voida kehittää hyvinvointia ylläpitäviä tekijöitä.


Valaistus ja sisustus

Valaistuksen kanssa oli tärkeää pohtia suhdetta ja vuorovaikutusta näkemiseen, tuntemiseen, kokemiseen kuin myös tilojen pintamateriaalien ja värien kanssa.

Materiaaleilla on tärkeä rooli, miten tila koetaan kaikkia aisteja käyttäen.

Lähestymistapaa voi varioida tilanteesta riippuen. Voidaan valaista jokin tietty kohde. Tai valon, tekniikan ja materiaalin yhteispelillä luodaan biofilinen elementti. Tai valo on osa materiaalia korostaen toinen toisiaan. Valaistusratkaisuja ohjaa myös näkemisen tarve, eli tarvitaanko valoa tarkkaan näkemiseen, kulkua ohjaavasti vai tunnelman luomiseen tms.

Tiloissa, joissa näkeminen on erityisen tärkeää, pintamateriaalit esim. seinissä pidetään vaaleina. Toiseen paikkaan pinnoille voi tuoda elävää struktuuripintaa eri muodoissa. Tai luodaan korostuspintoja, joiden vieressä on rauhallinen vaalea pinta.


Kokonaisuudessaan tavoitteena on luoda hyvää, riittävää ja tarpeeksi kontrastia mahdollistavaa valaistusta, joka toimii niin biofilisesta näkökulmasta kuin funktionaalisena valaistuksena että taiteellisena valaistuksena. Häikäisyä tai haittavaloa ei saisi syntyä. Energiatehokkaat valinnat, käytetään RGB-mahdollisuutta siellä missä tarkoituksenmukaista. Valonohjausta käytetään, joka on sekä automaattista että asukkaiden itsensä säädettävissä olevaa.Pohjapiirustus


Palvelutalossa on aula-sisääntulo, yhteinen tila, ruokailutila, keittiö, henkilökunnan sos-tila, hoitohuone, vastaanottohuone, yhteinen sauna-kylpyhuone-tila, jossa parveke, asuinhuoneet, liikuntatila sekä ryhmätyöskentelytila.Aula/sisääntulo


Vastaanottotiski on pehmeän muotoinen, etuosassa kolmiulotteista paneelia. Tiskin orgaanista muotoa valaistaan LED-nauhalla. Aulassa on akustiset valaisimet, joissa ohjaus erilaisten tilanteiden mukaan. Näkyvyyttä pidetään auki tiskin takana olevaan lasiseinään. Asukkaiden postilaatikot ja odotustuolit oikealle, jossa kasviseinä. Kasviseinä valaistaan kasvivaloilla. Korkeita kasveja ruukuissa. Samat akustiset kattovalaisimet jatkuvat käytäville saakka.


Kuva: copyright Carita Ahonen


Varhaisen aamun valaistustilanne Valaistustilanne päivällä Illan valaistustilanne ennen päävalojen sammuttamista

Kuva: copyright Carita Ahonen


Tiskin takainen seinä on merellinen lasiseinä, joka valmistettu kierrätetystä lasista. Kahden lasipinnan välissä valuu hiljalleen vettä säiliöön. Kierrätetyllä lasilla pyritään luomaan kasvillisuutta imitoivaa pintaa. Lasien väliin voi myös laittaa tekokasveja. Tiskin yläpuolella voimakkaat kohdevalot, jolloin seinän läpi pääsee valoa suodattumaan seinän toisella puolella olevaan ruokalaan. Tarkoitus saada veden liikkeet heijastumaan ruokalan lattiaan. Lasiseinä on kahteen suuntaan näkyvä jatkuvasti muuntuva tilateos. Mukana äänimaisemaa, jossa luonnonääniä toistuu pehmeästi taustalla. Lasiseinä on yhdistelmä tekniikkaa, taidetta ja biofilisia elementtejä, jota seuratessa voi havainnoida valon ja varjon muutoksia, ajan kulkua, värien muutoksia, äänimaisemaa ja paljon muuta.Kuva: copyright Carita Ahonen


Kuva: copyright Carita Ahonen

Näkymä sisäänkäynnissä Näkymä ruokalan puolellaYhteinen tila eli Plaza


Yhteinen tila on palvelutalon sydän. Luonnonvalon puutteen vuoksi haetaan kattovalaistuksella ratkaisua, jossa tavoitellaan samaa tunnetilaa kuin jos olisi metsässä puiden alla. Plaza on monitoimitila, jolla on erilaisia luonteita ja valaistuksen mahdollisuuksia. Tämä tila on palvelutalon kokoontumispaikka auringon alla, Plaza, jossa valaistuksella tärkeä rooli. Se on kulkureittinä ruokalaan ja muihin tiloihin.


Kattoratkaisu on tämän paikan ehdoton keskipiste. Katossa on perforoituja kattopaneeleja. Niiden takana kohdevalaistus, joka heijastavat perforoidun katon kuvioita lattiaan. Valaistus on liitetty astronomiseen kelloon ja ohjelmoitu liikkumaan auringonvalon mukana.

Valaistukseen liitetty mekaniikka, joka liikuttaa valaisimia sen mukaan, kun aurinko liikkuu. Näin luodaan mielikuva siitä, että ollaan ulkona puiden alla ja nähdään kun ajan kulkua, jolla on alitajuisia mielihyvää ja turvallisuutta luovia aististimulaatioita. Tämä valon asetus olisi arkivalaistus ja toimisi suurimman osan ajasta. Erityistapauksissa ja juhlahetkinä valoa voidaan muunnella siihen tilanteeseen sopivaksi. Kuten esim. jos on musiikki-iltoja, valojen väriä ja liikettä voidaan ohjata tilanteeseen sopivalla tavalla.


Kalusteet, muu valaistus ja sisustus vastaa biofilista suunnittelua eli ne ovat visuaalisesti ja haptisesti aisteja stimuloivia. Kiinnitetään huomio äänimaailmaan, tuoksuihin, tunnelmaan ym. Samalla muistettava puhtaanapidon helppoutta. Muunneltavuus on tilassa tärkeää, jotta saadaan eri tilanteisiin sopivia mahdollisuuksia.


Tilaan tuodaan erilaisia istuinpaikkoja, joita kuitenkin voi siirrellä.

Kalusteet tulee mahdollistaa:

 • lehtien ja kirjojen lukemisen

 • kortti-ja lautapelien pelaamisen

 • ryhmässä juttelua ja yhdessä olemista tai yksin olemista sosiaalisesti

 • juhlien pitämisen

 • esitysten seuraamista jne.Kuva: copyright Carita Ahonen

Kuva: copyright Carita Ahonen


Valaistuksen muuttuminen aikaisesta aamusta iltaan.


Kuva: copyright Carita Ahonen

Kuva: copyright Carita Ahonen


Ruokailutila


Ruokailutilaan tulee luonnonvaloa, haasteena sen ollessa päivän viimeiset säteet, jotka eivät lähellä olevan toisen kauppakeskuksen korkeuden vuoksi oikein riitä mihinkään. Näkymä ulos ei ole myöskään houkutteleva. Ympäristö sisällä on sen vuoksi tärkeä. Keinotekoisella valaistuksella mahdollisestaan näkemistä mutta myös erilaisten tunnelmien luomista esim. juhlissa. Ruokailutilaan avautuva lasiseinä, joka erottaa sisääntulon ja ruokailutilan on iso näkyvä elementti. Roikkuvat kasvien täyttämät valaisimet antavat rytmiä tilaan ja tarvittavaa valoa pöytien ääressä näkemiselle. Yrttiseinällä on omat spottivalaistukset antamaan yrteille ja muille syötäville kasveille tarvittavan valon ja ovat päällä 12h n. klo 6-18. Linjaston yllä valaistus joka kirkkaampi kuin muualla tilassa osoittamaan mistä ruoka haetaan. Käytävällä on paneelien välissä vertikaalisesti LED-nauhaa luomaan omanlaisen teoksen kapealle ja pitkälle käytävälle. LED-nauhat asennetaan siten, että häikäisyä ei saa tulla.

Ruokailu päivällä

Kuva: copyright Carita Ahonen


Ruokailu illalla

Kuva: copyright Carita Ahonen


Valaistuksen muuttuminen päivän mittaan

Kuva: copyright Carita Ahonen


Käytävän valaistus

Kuva: copyright Carita Ahonen


Ryhmätyötila ja käytävät


Käytäviin asennetut akustiset valaisimet vaimentamaa asuintiloihin kantautuvaa häiriöääniä kauppakeskuksesta ja käytäviltä. Valaistus on esteetön ja mahdollistaa turvallista liikkumista ja näkemistä. Valaistusvalinnalla sidotaan myös käytävät omaksi tilaksi. Ne on ohjelmoitu muuttumaan eri kellonaikojen mukaan, jotta valaistus vastaa arjen tarvetta. Kaikki kaiteet valaistu LED-nauhalla, joka himmennettävissä ja väriohjattavissa.

Ovien yläpuolella on kohdevalot, joiden valon suuntaa voi säätää valaisimessa olevalla lipalla.


Kuva: copyright Carita Ahonen

Kuva: copyright Carita Ahonen


Valaistustilanteiden muuttuminen päivän mittaan

Kuva: copyright Carita Ahonen


Kuva: copyright Carita Ahonen


Ryhmätyöskentelytilaan ei tule mistään luonnonvaloa. Ikkunoita ei ole tilassa muuta kuin kauppakeskukseen avautuvat, ja nekin ovat tilaan nähden sivussa. Sen vuoksi tänne on tarpeen luoda keinotekoisesti luonnonvalon vaikutusta ja samalla lisätä muuta valaisusta, jotta näkeminen turvataan monella tasolla.


Kattoon asennetaan muuntuva valaistusjärjestelmä. Yleisvalaistukseksi Barrisoliin printatut puun latvat suodattavat voimakasta yleisvaloa tilaan luoden metsämäisen fiiliksen. Silloin kun tilaa ei käytetä, valaistus on pois päältä. Käytävillä oleva valaistus takaa turvallisen liikkumisen, vaikka tämä tila olisi kohtalaisen pimeä.


Valaistustarpeita on ainakin seuraavat:

 • riittävä yleisvalaistus työskentelyyn

 • kohdevalaistusta, mikäli erillisiä työskentelypisteitä


Ryhmätyöskentelytilassa muuntojoustavat kalusteet, pintamateriaalit, värit ja kasvit, jotka sopivat moneen tilanteeseen. Käytäville tulee istumapaikat, joissa integroidut kohdevalot sekä radio. Istumapaikat mahdollistavat vaihtelevan paikan lukea kirjaa, tehdä käsitöitä tai kuunnella musiikkia/radiota tai esim. pelata kahdestaan pelejä. Kasveja paljon.


Kuva: copyright Carita Ahonen

Kuva: copyright Carita Ahonen

Kuva: copyright Carita Ahonen


Valaistus eri tilanteissa

Kuva: copyright Carita Ahonen


Vaihtoehto Barrisol-katon kuvalle. Vihreämpi maisema on silmälle mieluisampi.

Kuva: copyright Carita AhonenLiikuntatilat


Liikuntatilat ovat käyttäjäystävälliset, eli huomioidaan erilaiset liikkujat ja heidän mahdolliset rajoitteensa. Mahdollistaa sekä yksilö että ryhmäliikuntaa. Tila erotetaan käytävästä puusäleiköllä. Siihen lisätään kasveja sekä istumapaikat. Samanlainen säleikkö tulee kauppakeskuksen ikkunoiden eteen. Tällä ratkaisulla liikuntatila tulee omaksi tilakseen, joka erottuu muista tiloista.


Koska tila on täysin vailla luonnonvaloa, sitä tuodaan keinotekoisesti. Eri tilanteisiin tarvitaan eri ratkaisut:


 • katossa digitaalinen elävä katos, jossa näkee miten pilvet liikkuvat ja puut heiluvat. Siihen kuuluu valmistajan oma Circadian rythm-ohjaus. Simuloidaan ulkotiloja tällä ratkaisulla.

 • piilotettuna tuulettimet, jotka käynnistyvät kerran joka 15 minuutissa ja ovat päällä minuutin sammuen jälleen. Toiminto on aktiivinen aamupäivästä iltapäivään, muutoin pois päältä. Tuodaan oikeaa tuulen liikettä, joka on jo visuaalisesti simuloitu digitaaliseen katokseen.

 • kattoon upotetut LED-kohdevalaisimet tuovat voimakkaasti yleisvaloa tilaan, ilman häikäisyä, silloin kun tilassa ovat aktiivisessa käytössä esim. ryhmäliikuntatunnin aikana tai kun ollaan pelaamassa.

 • muuna aikana valaistusta voidaan ohjata manuaalisesti.

 • kasvit valaistaan kasvivaloilla klo 6-19.

 • lisäksi muutama spottivalot antamaan valaisemaan laitteiden kohdalla. Nämä valot voivat olla päällä vaikka muut eivät ole, jolloin ne auttaa näkemiseen kun tilat eivät ole aktiivisessa käytössä


Yleisnäkymä

Kuva: copyright Carita Ahonen


Valaistuksen ryhmäliikunta-asetus

Kuva: copyright Carita Ahonen


Valaistus kun liikutaan yksin tai ilman ohjausta. Optiona voidaan manuaalisesti käynnistää digitaalinen kattoikkuna.

Kuva: copyright Carita Ahonen


Ilta-,yö -valaistus

Kuva: copyright Carita Ahonen


Asuintilat


Asuintiloihin haetaan pintamateriaaleilla, kalusteilla ja tekstiileillä biofilista ympäristöä. Huomioidaan asukkaan eri vuorokauden aikana muuttuvat tarpeet. Pyritään luomaan mahdollisuus kodinomaiseen asumiseen, jossa on ripaus arjen luksusta mutta ei liiallisuuksiin menevästi. Kodinomaisuus on tärkein kriteeri. Huomioidaan puhtaanapidon helppoutta ja turvallisuutta. Asukkaiden mahdollisuus vaikuttaa värivalintoihin luultavasti lisää viihtyisyyttä. Seinäpintoja maalamalla tai tapetoimalla luodaan aina yksilöllisempi tila, kun asukkaat vaihtuvat.


Asuintiloihin haetaan valaistuksella monia tarkoituksia. Asunnot ovat myös sijoittuneet rakennuksessa siten, että samanlainen luonnonvalon määrä ei ole saatavilla kaikissa asunnoissa samalla tavalla. Luonnonvalon puute tai vähäisyys asettaa keinovalaistukselle suuret vaatimukset. Sillä on vaikutusta kaikkeen kokemiseen, toimimiseen ja näkemiseen.


Valoa tarvitaan:

 • näkemiseen

 • liikkumiseen

 • lukemiseen

 • sisäisen rytmin ylläpito

 • nukkumiseen optimoimiseen

 • hoitotoimenpiteisiin


Kuva: copyright Carita Ahonen


Kuva: copyright Carita AhonenKylpyhuoneista tulee pieni keidas, jonka ilme on samassa linjassa kaiken muun kanssa. Käytetään värillisiä laattoja, erilaisia pintastruktuureja, luodaan kontrasteja, jotka helpottavat näkemistä ja tilan havainnointia. Toki turvallinen liikkuminen on otettava huomioon laattavalinnoissa ja muissa materiaaleissa.Kuva: copyright Carita Ahonen

Kuva: copyright Carita Ahonen


Kuva: copyright Carita AhonenLopuksi


Konsepti ei tietenkään ole kaiken kattava. Jätin nippelitiedot sivuun. Otin postaukseen esille biofilisesta näkökulmasta itseäni eniten inspiroineet kohdat. Kevyesti. Paljon jäi sanomatta ja avaamatta mutta tässäkin on paljon sulateltavaa.


Seuraavaan kertaan!

13 katselukertaa