by Carita
Valaistussuunnittelun opinnoista.
Päivitetty: 22. maalisk. 2022
LYHYESTI VALAISTUSSUUNNITTELUN OPINNOISTA.
Ajattelin kirjoittaa muutaman rivin valaistussuunnittelun opinnoista nyt kun kevätlukukausi lähti viikonloppuna liikenteeseen. Tiedossa on tiukka rutistus mutta sitäkin mielenkiintoisempi.
Opintojen sisältö
Syksyn valaistusopinnot käsittivät kaupunkivalaistusta, tapahtumavalaistusta sekä valo, ympäristö ja ihminen -kokonaisuutta varsin laajassa kontekstissa sekä opintopäiväkirjan ja portfolion tekemistä. Valaistussuunnittelu on aihealueena sellainen, jossa tulisi ymmärtää hyvin moniulotteisesti seikkoja, jotka vaikuttavat suunnitteluun. Se on vähän samaa kuin biofilinen suunnittelu; tällä tarkoitan sitä, että yksi kasvi ei tee tilasta biofilisen ja yhden valaisimen lisääminen ei vielä ole valaistussuunnittelua. Se on niin paljon enemmän ja syvempää.
Kaupunkivalaistus käsitti Kuopioon suunnitteilla olevan asemakaavamuutoksen myötä uusien alueiden valaistussuunnittelu. Kuopionlahteen tulee täysin uusi asumisen, oppimisen ja hotelli-ja kongressikeskittymä sekä Mölymäelle rakentuu asuinalue, jossa urheilu ja liikunta keskiössä. Alussa tehtiin konseptitason suunnittelua kumpaakin alueeseen, josta myöhemmin suunnitelmat tiivistyivät ja tarkentuivat valittuun alueeseen.
Tehtäväkokonaisuus
Meidän ryhmämme keskittyi lopullisessa versiossa Mölymäen valaistussuunnitteluun. Suunnitellun konseptin mukaan, alueelle tuotiin vahva kaupunkikuvallinen tarina. Tarinan avulla voidaan kehittää markkinointivälineitä monipuolisella tasolla. Mölymäki on UkkoWuori, joka on salainen ja mystinen silta todellisuuden ja mystiikan välillä. Urbaani kaupunkimetsämäinen alue sopii sadunomaisen ympäristön kohteeksi, joka ei kuitenkin ole liian alleviivattu vaan hienovarainen ja mielikuvitusta ruokkiva.
Valaistuksen osalta alueelle tuodaan funktionaalisuuden lisäksi värikkäitä ratkaisuja, joka jatkaa tarinallista konseptia. Valaistuksella pyritään tarkoituksenmukaisuuteen, vältetään turhaa ja häikäisevää valaistusta. Samalla mahdollistetaan valon ohjaamista erilaisiin tilanteisiin sopivalla tavalla. Tehdään selkeä ero normaali arjen ja merkittävien tapahtumien ja tilanteiden välillä valaistuksen kautta.
Pyritään urbaani kaupunkiympäristö liittämään yhteen metsänomaisiin alueisiin ja elementteihin valaistustapaa tai valaisinmuotoilua hyödyntäen. Näin luodaan jännittäviä yksityiskohtia, jotka palvelevat kaikkia alueella käyviä. Nämä taas antavat kokemuksellisuuden tunnetta tilasta ja paikasta.
Konsepti
"Ukkowuorelle (Mölymäki) mentäessä kuljetaan Tattimetsän läpi. Ukkowuori on salainen ja mystinen silta todellisuuden ja mystiikan välillä. Tattimetsä toimii yhdyskäytävänä Kuopionlahden ja Ukkowuoren välillä. Tattimetsä on se paikka, missä mystiikka ja todellisuus sekoittuvat etkä voi olla varma mikä on totta. Tattimetsän puut hohtavat joskus värikästä leikkisää valoa. Aivan kuten vuoren päällä olevat puut joskus myös. Sateella voi olla suojassa valtavien keltaisten sienien alla.
Ukkowuori on vihreä alue, jossa metsän siimeksessä näkyy kallioisia korkealle nousevia saaria. Kaikilla saarilla on oma luonteensa ja tehtävänsä. Tärkeimmät saaret ovat Suppilosaari ja Kuukusensaari, koska siellä sijaitsee ”Zilmä” joka näkee Kuopionlahden ylle.
Ukkowuori on kaksijakoinen vuori. Silloin kun Ukko on hiljaa, vuorella eletään rauhallista, yhteisöllistä ja seesteistä elämää. Tunnelma on vihreä, lämmin, rauhallinen ja kotoisa. Mutta silloin kun Ukko jyrähtää, on pelit käynnissä Ryönikässä ja meno sen mukainen. Silloin tunnelma muuttuu intensiiviseksi, nopeatempoiseksi, äänekkääksi, kirkkaaksi ja värikkääksi. Tunnelmien muutokset voi huomata myös Kuopionlahdessa.
Akanpolun alla asustaa mystinen Akka. Hän ei tee itsestään numeroa, moni ei tiedä hänen olemassaolostaan. Hän huolehtii luonnosta ja siitä että elämä ei mene liian hurjaksi. Akanpolku on metsämäinen ja seesteinen mutta se pitää sisällään yllätyksiä, jotka ovat nähtävissä silloin kun Ryönikässä on tapahtumia menossa. Akanpolku toimii metsäisenä yhdyskäytävänä alueiden välillä, vuoren huipulla. Akanpolun päässä on Akanaukio, jossa on näköalapaikka Kuopionlahden ylle ja siellä sijaitsee Akan myyttinen kompassi ja aurinkokello."
Oma vastuualue
Kuopionlahtea ja Mölymäkeä yhdistää metsäinen alue, johon on suunnitteilla uutta kävelypolkuverkostoa sekä hulevesialtaita ym. Tästä metsästä tuli suunnittelemani konseptin mukaan satumainen Tattimetsä, jossa kasvaa jättimäisiä valaisevia keltaisia sieniä. Metsä on valaistu värikkäästi ja sitä voi erilaisten tilanteiden mukaan muutella. Tattimetsä antaa kaupungin käyttäjille mahdollisuuden omaleimaiseen, monipuolisen ja leikkisän alueen käyttämiseen, jossa mielikuvitusta ruokitaan. Kaupunkiympäristön suunnittelu tulisi mielestäni olla rohkeasti leikkisämpi eikä pelkästään funktionaalisuuteen keskittyvää. Tattimetsä antaisi Kuopiolle erityisen markkinointivälineen, jotakin mitä muualla ei ole.
Aulisrytkösenkatu on konseptissa Akanpolku ja siihen sijoittuu metsämäinen risukatos, joka on valaistu ylhäältä alas siten että risukatoksesta heijastuu varjoja maahana. Tämä antaa vaikutelman siitä, että henkilö kulkee puiden alla metsässä aurinkoisella säällä. Talvella varjot tulevat keinotekoisen valaistuksen avulla, kesällä aurinko tekee samanlaiset heijasteet. Valaistus on arkena pehmeä mutta turvallisesti valaisevaa. Tapahtumien aikaan RGB-värejä ja valon liikkeitä, voimakkuutta ohjataan tilanteeseen sopivalla tavalla. Akanpolku on yhdyskäytävä Niiralan ja Tattimetsän kautta Kuopionlahden alueelle.
Akanpolun päässä on Akanaukio, jossa sijaitsee Akan mystinen kompassi. Se on yhdistelmä kompassia sekä aurinkokelloa, joka on maalattu aukion maahan pimeällä hohtavalla maalilla. Ympäristön puut ovat valaistus RGB-väreillä hillitysti, jotta asukkaat eivät koe häikäisyä. Aukion yli kulkee ajotie, johon sijoitettu pylväät hiukan matalammin kuin muualle ajoväylille, joiden valaistusteho myös matala häikäisyn välttämiseksi. Turvallisuus tulee ottaa huomioon, koska kävelytiet ja ajotie risteää haasteellisella tavalla.
"Zilmä" on kahteen ulommaiseen kerrostalon ylimpiin kerroksiin sijoitettu valaistustehoste. Zilmän valot näkyvät Kuopionlahden ylle ja sillä voidaan viestiä että Ukkowuorella on
tapahtumia alkamassa. RGB-väreillä ohjattavia LED-paneeleja voidaan käyttää hyvin luovasti erilaisiin tilanteisiin. Tärkeintä tässä on ottaa huomioon tekniikan sijoittuminen siten, että asukkaille ei aiheudu asumista häiritsevää valoa.
Suunnitteluun kuului tietysti hyvin paljon enemmän tehtävää kuin mitä tähän lähden avaamaan.
Kopioiminen ehdottomasti kielletty!
Tapahtumavalaistus
Tässä osiossa erilaisten tehtävien kautta päästiin suunnittelemaan valoteosta, josta äänestyksellä valittu teos myös toteutettiin. Sen lisäksi vallattiin kaupunki valolla Guerilla Lighting valaistustempauksella. Valtaamisen ajatuksena on ottaa rakennus ns. haltuun hetkellisesti valolla. Valtauksen taustat ja syyt lokaatioiden valinnoille riippuu aina siitä, missä päin maailmaa tätä tehdään. Valolla voidaan korostaa ja tuoda esille kaupunkiympäristössä vähälle huomiolle jääviä alueita eri konteksteissa. Kuopiossa vallattiin kirjasto, Kanttila, Piispanpuisto sekä puhdistamo. Meidät jaettiin ryhmiin ja jokaiselle arvottiin oma paikka, johon suunnitella valoteos.
Ryhmämme suunnitteli valoteoksen Kanttilaan, Minna Canthin kauppa-ja kotitaloon. Paikka on itselleni tärkeä, ei vaan siksi että meillä on Minnan kanssa sama syntymäpäivä, mutta hän edustaa minulle arvoja, joiden puolesta joutuu yhä tänäkin päivänä taistelemaan.
Ryhmässä ideoitiin erilaisia skenaarioita ja lopulta alkoi muotoutumaan ajatus tasa-arvon ja aikamme Priden kautta muodostuvasta värimaailmasta ja viestistä. Minna Canth oli tasa-arvon voimakas puolesta puhuja, ollessaan aikansa erikoislaatuinen persoona. Pride on tänä päivänä yksi esimerkki siitä, että samoista tasa-arvo asioista taistellaan edelleen, hiukan eri muodossa vaan. Värimaailmaan otettiin pastelliset sateenkaaren värit (se mitä irtosi käytettävissä olevista valonlähteistä), joita korostettiin rakennuksen nurkkien valkoisella värillä. Nurkat edustavat sitä ajatusta, että jos haluaa edistystä, täytyy kyetä murtamaan pinttyneitä käsityksiä, eli ajatella laatikon ulkopuolelta. Sitä Minna teki.
Tein tapahtumaan graafisen ilmeen sekä otin tapahtumapäivänä valokuvia kaikista kohteista. Tiedotin myös kaupungin päättäjille ja muiden sidosryhmille tapahtumasta.
Valoteos Breath
Äänestyksen kautta valittiin toteuttavaksi teokseksi Breath. Samalla kaikki muut jaettiin ryhmiin, joilla erilaiset vastuualueet. Itse olin markkinointi ja dokumentointi-ryhmässä, jossa itseni lisäksi kaksi muuta.
Teoksen suunnittelijoiden idean taustaa:
• Teoksen sijainti mahdollistaa sen tarkastelun monesta eri suunnasta, vauhdista ja etäisyydeltä.
• Ohi ajaessa se on rauhoittava elävä valo, joka sivusilmään jäädessään herättää kiinnostuksen, mutta ei vaadi autoilijan huomiota liiaksi. Teos tarjoaa aamuruuhkassa lyhyen hengähdystauon.
• Kävellessä alueella valon tarinaa pääsee seuraamaan pidemmän aikaa ja se hiljentää ympärillä olevaa melua ja hälinää.
• Ollessa pysähdyksissä sen edessä, parkkipaikalla tai ruokamaailmassa esityksestä saa seuraa, sen kanssa voi viihtyä ja meditoida.
• Kasvava ylöspäin kohoava valo toivottavasti nostattaa mieltä ja viestii optimismista, mutta sillä on myös maadoittava ja rauhoittava vaikutus.
Omassa ryhmässä vastasin graafisesta ilmeestä ja sen suunnittelusta, materiaalien tekemisestä kaikkiin eri some-kanaviin, video/äänimaiseman tekeminen, kirjoitin kutsut ja tiedotteet sekä olin yhteydessä erilaisiin sidosryhmiin sähköpostilla. Itse valoteoksen tekeminen jäi valitettavasti muiden töiden vuoksi sivuun. Ohjelmointia yritän ottaa edes pintapuolisesti ottaa haltuun kevään aikana.
Lopuksi
Syksyn opintokokonaisuus piti sisällään valtavan määrän muutakin kuin mitä tähän lähden avaamaan. Tästä tulisi muutoin opinnäytetyön-mittainen blogipostaus. Kaiken kaikkiaan haluan sen vain sanoa, että arvostus kaupunkivalaistussuunnittelua työkseen tekeviä kohtaan, nousi uusiin sfääreihin opiskelun myötä. Valaistussuunnittelija tekee näkymätöntä työtä, joka kuitenkin on isossa mittakaavassa hyvin merkittävää toiminnallisuuden, turvallisuuden, hyvinvoinnin ja monien muiden seikkojen vuoksi.
#valaistussuunnittelu #lightingdesign #lightdesign #lightingdesigninspiration #light #lights #dialux #dialuxevo #rhinoceros3d #rhino3d #rhinoceros3dmodeling #3Dmodeling #twinmotion #twinmotion2022 #twinmotionrendering #twinmotionVR #twinmotionrender #adobephotoshop #adobeillustrator #adobeindesign #adobepremiere #adobepremeirepro #sounds #kuopio #finland