by Carita
Valo.
Päivitetty: 7. kesäk. 2022
VALO BIOFILISESTA NÄKÖKULMASTA.
Luonnonvalo
Valo on hyvinvointimme kannalta yksi tärkein asia. Kaupungistumisen myötä, vietämme sisätiloissa 90 % ajastamme, keinovalon alla. Tarvitsemme hyvää valoa voidaksemme hyvin.
Valitettavan usein valaistus on joko riittämätön, yliampuva tai täysin vääränlainen tilan käyttötarkoitusta ajatellen.
Tarkastellaan lyhyesti aluksi oheista kuvaa.
Mitä asioita voi nähdä? Mitä asioita jää näkemättä? Mitä tuntemuksia kuva herättää?

Image: Pixabay
Kuva pitää sisällään kaikki se, mistä biofiliasta yleisesti on kyse. Tarkastellaan muutamia kohtia valon kautta, koska siitähän tässä postauksessa oli kyse. On nähtävissä varjon paikkoja, johon valo ei pääse tiheän kasvillisuuden vuoksi. Valo siivilöityy puun oksien läpi, muodostaen valolammikoita. Samalla puun lehdet ja oksat heijastavat varjoja polun pintaa. Valolla on rytmi, se elää vuorokauden mukaan, sen voimakkuus vaihtelee päivän mittaan. Värilämpötila muuttuu paitsi vuorokauden, myös vuodenaikojen mukaan. Luonnonvalo on dynaaminen jatkuvasti muuttuva valon ja varjon leikkiä.
Biofilisella valaistuksella yritetään simuloida näitä luonnollisia valoasioita. Valaistuksella luodaan tilasuunnittelussa kerroksellisuutta, joka muuttuu sen tehtävien ja tarpeiden mukaan.
Cirkaidian rythm eli sirkadianinen rytmi
Sirkadianiset rytmit ovat fyysisiä, psyykkisiä ja käyttäytymismuutoksia, joita tapahtuu 24 tunnin syklissä. Nämä luonnolliset prosessit reagoivat pääasiassa valoon ja pimeyteen ja vaikuttavat useimpiin eläviin olentoihin, mukaan lukien eläimet, kasvit ja mikrobit. Yksi esimerkki valoon liittyvästä vuorokausirytmistä on nukkuminen yöllä ja valveillaolo päivällä.
Meidän kudoksissamme ja elimissä on ns. biologisia kelloja, jotka koostuvat proteiineista ja jotka ovat vuorovaikutuksessa solujen kanssa koko kehossa ja jotka säätelevät vuorokausirytmiä. Aivoissa on ns. pääkello, eli neuronien ryhmä, jota kutsutaan SCN:ksi ja joka sijaitsee hypotalamuksessa, johon silmä toimi vastaanottimena. SCN ohjaa melatoniin tuotantoa eli sitä hormonia, joka vaikuttaa uneen.
Vaikutukset
Sirkadiaaniset rytmit vaikuttaa kehomme tärkeisiin toimintoihin, kuten:
hormonin vapautuminen
ruokailutottumukset ja ruoansulatus
ruumiinlämpö
Mitkä tekijät voivat muuttaa vuorokausirytmiä?
Muutokset kehossamme ja ympäristötekijöissä voivat aiheuttaa vuorokausirytmimme ja luonnollisen valon ja pimeyden syklin epätahdissa.
mutaatiot tai muutokset tietyissä geeneissä
jet lag
vuorotyö
elektronisten laitteiden valo yöllä
Nämä muutokset voivat aiheuttaa unihäiriöitä ja johtaa muihin kroonisiin sairauksiin, kuten liikalihavuuteen, diabetekseen, masennukseen, kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön ja kausiluonteiseen mielialahäiriöön.
Värilämpötila
Asiaa on alettu ymmärtämään vasta viime vuosina ja tämä onkin yksi tärkeä tekijä hyvinvoinnissamme. Mitä tämä sitten tarkoittaa valaistuksen osalta? Biofilinen suunnitteluhan tähtää hyvinvoinnin lisäämiseen. Valaistus on sen vuoksi yksi tärkein osa-alue. Me tarvitsemme valoa, joka on aamupäivästä lämpöisempää, päivällä kirkasta ja viileää ja jälleen iltaa kohti lämmintä. Valon sijoitus tilassa on tärkeää, koska suoraan pään päältä tuleva valo, ei pysty vaikuttamaan yhtä tehokkaasti kuin sivulta tuleva valo. Valon värilämpötilat tulee olla säädettävissä, joka manuaalisesti tai esim. appin kautta.

Image: https://www.thelightingpractice.com/what-is-circadian-lighting/
Unta häiritsevät asiat
Halusin tähän aiheeseen hetkeksi palata, koska se on tärkeää. Lukuisten tutkimusten mukaan sinisen aallot sekoittavat sisäistä rytmiä. On viitteitä, että mitä nuoremmasta sakka käyttää digitaalisia laitteita päivittäin on nähtävillä käytöshäiriöitä ja unettomuutta.
Biofilisesta näkökulmasta, olisi hyvä, jos esim. makuuhuonetta suunnitellessa siitä tehdään laitevapaa vyöhyke. Tarkoittaa sitä että TV, kännykät ja ipadit ym. jätetään näistä tiloista pois kokonaan. Nukkumaanmenon rutiineja voi tarkastella ja muuttaa paremmaksi. Mikäli unta ei saa, kirjan lukeminen on sisäiselle rytmille parempi vaihtoehto kuin ipadilta e-kirjan lukeminen.
Valaistusratkaisut
Kuten biofilisessa suunnittelussa yleensä, ratkaisut riippuvat aina tilanteesta. Ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa vastausta. Mikäli asiakas kokee, että tarvitsee juuri sisäistä rytmiä parantavaa valaistusta, siihen löytyy ratkaisut. Mikäli halutaan tunnelmaa, yleisvaloa, työvaloa, kohdevaloa tai oli painotus mikä tahansa, etsitään siihen paikkaan paras ratkaisu.
Ohessa erään bloggarin DIY-projekti, jossa asunnon pimein tila muutettiin vastaamaan sisäistä rytmiä paremmin, ja tietenkin biofilisesti.
Vasemmanpuoleinen kuva kertoo lähtötilanteesta. Tila on oikein kiva, on kivasti stailattu mutta kun alkaa tarkemmin katsomaan kuvaa, valo on kylmää, jonka vuoksi se ei ole kovin kutsuva. Muutosta lähdettiin tekemään yksinkertaisesti mutta tehokkaasti. Puurimoitus seinään, jonka takana LED-lista jonka värilämpötilaa voi säätää päivän aikana. Kasveille oma hylly hyvin korkealle. Tila muuttui heti paljon kutsuvammaksi, lämpimäksi ja kotoisaksi. Huomautuksena vielä se, että tilassa ei ole ikkunaa.

Ennen ja jälkeen.

Oheinen kuva näyttää mitä tarkoittaa, kun värilämpötiloja säädetään sopimaan sirkadianista rytmiä paremmin. Bloggari kertookin, että ennen he eivät oikein halunneet viettää aikaa tässä tilassa, mutta muutoksen jälkeen siitä tuli heidän lempipaikkansa.

Linkki bloggarin sivuille: https://thewoodenhill.blog/all-about-us-the-wooden-hills/
Lopuksi
Luonnonvalolla ja valaistuksella on tärkeä osa suunnittelua. Se vaikuttaa siihen miten jaksamme tehdä töitä tilassa, miten pidämme yllä sisäistä rytmiä, saammeko näkemiseen riittävää valoa jne. Kaikista tärkeintä olisi kuitenkin saada mahdollisimman paljon luonnonvaloa. Se vaikuttaa voimakkaimmin sisäiseen rytmiin ja yleiseen hyvinvointiin. Keinotekoisella valaistuksella lisätään se puuttuva valon elementti tilasta.
#sensoryspacesfinland #sisustusarkkitehti #tilasuunnittelu #valaistussuunnittelu #biofilinensuunnittelu #biofilia #muotoilu #interiorarchitect #interiordesign #designer #biophilicdesign