Jäsenyydet

" Luon rohkeasti persoonallisia ympäristöjä,

jotka tuovat hyvinvointia arkeen. "

Carita Ahonen

Sisustusarkkitehti, muotoilija

Minun tarina

Olen sisustusarkkitehti SI/AMK, muotoilija AMK ja luova yrittäjä.

Toimin biofilisen hyvinvoinnin suunnitteluasiantuntijana.

Opiskelin biofilisen suunnittelun periaatteita englantilaisen arkkitehdin kouluttamana. Erityisosaamista myös kun suunnitellaan MCS-ja SBS-sairastuneille tiloja, joista omakohtaista kokemusta. Opiskelen työn ohessa valaistussuunnittelua. 

Minulle on ollut tärkeää luoda yritys, jonka arvot ovat samassa linjassa henkilökohtaisten arvojeni kanssa. Muotoilijana pyrin siihen, että ratkaisut kestävät ekologisen ja eettisen arvioinnin mutta myös kriittisen arvioinnin mikä on ihmisen terveydelle sopivaa. Rakennetussa ympäristössä puhutaan usein rakennusten optimaalisesta performanssista, mutta ihmisen todelliseen terveyteen vaikuttavat seikat, jäävät usein sivulle. Toki aihe ei ole helppo tai yksiselitteinen asia.

Biofilia on tärkeä osa tasapainoista ja hyvinvoivaa elämää. Suunnittelussa pyritään, ei pelkästään hyvinvoinnin edistämiseen vaan myös luonnon kuormituksen minimoimiseen. Pitkän tähtäimen hyödyt ihmiselle ovat jo tutkimustenkin mukaan suuret. Biofilia on niin paljon enemmän kuin yksi kasvi. Se on monien tekijöiden summa, josta muodostuu tukipilarit hyvälle arjelle. Esimerkiksi toimintaterapeuttinen leikkihuone lapselle osoitti sen, miten valtava vaikutus hyvin suunnitelulla ympäristöllä on lapsen kehitykselle ja ennen kaikkea henkiselle hyvinvoinnille ja voimaantumiselle.

Missioni on suunnitella merkityksellisiä tiloja ja tuotteita. Mitä nämä ylevät sanat sitten tarkoittavat? Tutkin materiaaleja, pyrin löytämään parhaat vaihtoehdot ensin ihmisen terveyden näkökulmasta. Tämä ei ole aina helppoa, eikä aina voi tehdä niitä valintoja, joita suunnittelijana haluaisi. Siihen vaikuttaa monet seikat. En halua olla osallisena kertakäyttöisten ratkaisujen edistäjänä. Kaikella, myös tuotteilla ja tavaroilla, pitäisi olla tarkoituksensa, paikkansa ja olla merkittäviä ihan tavallisessa arjessa. Arki on merkityksellinen asia, johon tarvitaan merkityksellisiä asioita. En tarkoita lisää tavaroita vaan parempaa ja tarkoituksenmukaisempaa ympäristöä ja sen sisältöä. Se antaa avaimet itsehoitoon. Kun elää ympäristössä, joka tuottaa mielihyvää ja jonka asiat saavat voimaan paremmin, se kohentaa omaa hyvinvointiamme. 

Kokemusta löytyy tilojen suunnittelusta sisälle ja ulos pääasiassa yksityisille ja yrityksille. Tuotan 3D-mallinnuksia, VR-malleja sekä muuta visuaalista materiaalia projekteihin. Olen suunnitellut irtokalusteita, logoja, kuoseja kankaisiin ja tapetteihin, messu-osastoja vain muutamia asioita mainitakseni. En halua lokeroida itseäni

yhteen tietyn asian tekemiseen. Haastan mielelläni osaamistani enkä pidä

itseäni koskaan valmiina.

Sehän se on elämän suola. Aina voi oppia lisää. 

Biofilista muotoilua paremman hyvinvoinnin puolesta 

Carita Ahonen

info(a)sensoryspaces.fi

Sensory Spaces Finland Oy

Mizimuzu Design

Kuopio / Joensuu /Suomi

Y-tunnus:

3172942-7

  • Instagram
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

© 2020-2022 Sensory Spaces Finland Oy. All rights reserved.