Jäsenyydet

" Luon rohkeasti persoonallisia ympäristöjä,

jotka tuovat hyvinvointia arkeen. "

Carita Ahonen

biofilinen sisustusarkkitehti, muotoilija,

biofilisen hyvinvoinnin suunnitteluasiantuntija

Minun tarinani

Olen biofilinen sisustusarkkitehti SI/AMK, muotoilija AMK ja luova yrittäjä. Toimin biofilisen hyvinvoinnin suunnitteluasiantuntijana. Sain valaistussuunnittelun täydennysopinnot valmiiksi keväällä 2022 Savonia ammattikorkeakoulusta, josta myös valmistuin sisustusarkkitehti/muotoilijaksi 2019.

Jo opiskeluaikoina oli selvää, että tarve löytää itselleni puhutteleva suunta työn tekemiselle oli keskeistä. Olin kirjoittamassa tulevalle yritykselleni konseptia, kun törmäsin vahingossa sanaan "biophilia". Olin tietämättäni kirjoittamassa konseptia juuri samoista asioista! Etsin lisää tietoa, tutkin paljon, juttelin henkilöiden kanssa, jotka sitä jo tekivät työssään ja palaset loksahtivatkin sitä kautta paikoilleen. Opiskelin ensimmäiset biofilisen suunnittelun periaatteet englantilaisen arkkitehdin koulutuksessa. Siitä sai kuitenkin vain pintapuolisesti tietoa, etsin uusia väyliä laajentaa tietoa ja osaamista. Tällä hetkellä opiskelen syventäviä opintoja biofilian parissa ja todennut että tästä tulee jatkuva oppimisen polku, koska mielestäni biofilian ymmärtäminen vaatii sitä. Minulla on myös erityisosaamista, kun suunnitellaan MCS-ja SBS-sairastuneille tiloja. Pohjana on omakohtaista kokemusta sairastumisesta. Tiedän kokemuksesta miten haastavaa voi olla sopeutua uuteen elämään esim. sisäilmasairastuneena tai kemikaaliallergisena.

 

Aiempi urani on ollut monella tavalla vahvasti visuaalinen työ. Uskon, että se kulkee mukana voimakkaana alitajuisena asiana, joka kanavoituu uudessa ammatissa toisella tavalla. Koko elämäni olen opetellut alati uusia asioita, rikkonut rajojani ja ollut epämukavuusalueella. Sen vuoksi uskallan tarttua uusiin haasteisiin, vaikka en olisi varma, miten lopputulokseen pääsee tai minkälainen se olisi. 

Kuten edellä pohjustin, minulle on ollut tärkeää luoda yritys, jonka arvot ovat samassa linjassa henkilökohtaisten arvojeni kanssa. Muuttunut elämä on pakottanut tutkimaan omia arvoja ja ennen kaikkea ympäristöä missä elän, mitä itse tarvitsen elämässä, mistä se tulee ja miten se on tuotettua.

Rakennetussa ympäristössä puhutaan rakennusten optimaalisesta performanssista, mutta ihmisen todelliseen terveyteen vaikuttavat seikat, jäävät liian usein sivulle. Muutoksia on onneksi nähtävissä, hitaasti tosin. Omassa tavassa tehdä työtä se käytännössä tarkoittaa sitä, että tutkin materiaaleja tarkkaan, pyrin löytämään työn alla olevaan projektiin parhaat vaihtoehdot ensisijaisesti ihmisen terveyden näkökulmasta. Pohdin kriittisesti tietoa mikä niistä annetaan ja teen usein omaa selvitystyötä. Vaikka aina ei ole mahdollista tehdä sellaisia valintoja kuin suunnittelijana toivoisi, pyrkimys parempaan on jokapäiväistä. 

Biofilia on tärkeä osa tasapainoista ja hyvinvoivaa elämää. Suunnittelussa pyritään, ei pelkästään hyvinvoinnin edistämiseen vaan myös luonnon kuormituksen minimoimiseen. Pitkän tähtäimen hyödyt ihmiselle ovat jo tutkimustenkin mukaan suuret. Täytyy myös ymmärtää, että biofilia on niin paljon enemmän kuin yksi kasvi. Se on monien tekijöiden summa, josta muodostuu tukipilarit hyvälle arjelle. Esimerkiksi toimintaterapeuttinen leikkihuone lapselle osoitti sen, miten valtava vaikutus hyvin suunnitelulla ympäristöllä on lapsen kehitykselle ja ennen kaikkea henkiselle hyvinvoinnille ja voimaantumiselle.

Olen suunnittelut tiloja sisälle ja ulos pääasiassa yksityisille ja yrityksille. Tuotan projekteihin tarvittavat dokumentit, teen 3D-mallinnuksia, VR-malleja sekä muuta visuaalista materiaalia. Olen suunnitellut myös irtokalusteita, logoja, kuoseja kankaisiin ja tapetteihin, messuosastoja ja näyttelyitä vain muutamia asioita mainitakseni. Voisin kirjoittaa pitkän listan asioita mitä olen työrintamalla tehnyt, mutta koska ne mielenkiintoisimmat ovat yhä edessäpäin, en sitä tee. Minun on mahdotonta lokeroida itseni yhden tietyn asian tekemiseen. On liian paljon mielenkiintoisia asioita, joita haluaisi tutkia ja tehdä. Itsensä haastaminen on pelottavinta mitä voi tehdä ja silti jännittävintä.

Joten jos sinulla on idea, tutkitaan mitä sen ympärillä voisi tehdä.

Sehän se on elämän suola. Aina voi oppia uutta. 

"resurGemus"-näyttely, 2019
Joensuun Botania, Joensuu

Yhteistyöproduktio valokuvaajamestari Tiina Haringin kanssa.

Valokuvien teema on luontainen jatke aiemmille teoksille ja yhteistyön tuotoksille.

Stailasin mallit, etsin lokaatiot, rakensin näyttelyn sekä valaistuksen, vaikutin siihen
mitä kuvia näyttelyyn valitaan. Valokuvat painettu alumiinilevyille ja asetettu
kasvihuoneissa kasvillisuuden sekaan siten, että valaistuksella nostetiin esille.
Toimi niin valoisaan aikaan kuin pimeällä.

Uniikit taideteokset ovat nyt myynnissä täällä.

"Rakkaudesta revenneet"-kiertonäyttely, 2016
VB- valokuvakeskus, Kuopio

Yhteistyöproduktio valokuvaajamestari Tiina Haringin kanssa.

Rakensin kuvattaville hahmoille tarinaa, ompelin vaatteet ja hankin rekvisiittaa
kuvauksiin, olin mukana kuvauspäivänä hoitamassa mallien stailauksen,
meikki/hiukset ja yleisesti järjestämässä mukana.

Linkki lehtijuttuun:

https://kamera-lehti.fi/3-x-nayttely-maaliskuu/

"Perintö"-näyttely, 2015
Väinölän taidekeskus, Varkaus

Yhteistyöproduktio Riitta Ahosen kanssa, jossa yhden suvun läpileikkaus
taiteen kautta. Olin mukana järjestämässä näyttelyä, mutta pääpaino oli
oman urani highlightien esille tuomista rekvisiitalla ja valokuvilla sekä
palkintopokaaleilla. Minulle näyttely oli jäähyväinen pitkälle uralle, joka
sairastumisen vuoksi, oli vaihtumassa toiseen.

Linkki lehtijuttuun:

http://www.sykkeessa.fi/2015/03/06/%EF%BB%BFperinto-nayttely-maaliskuussa-vainolassa/

"Ilmailua"-näyttely, 2013
Helsinki-Vantaa lentokenttä, kotimaan terminaali

Yhteistyöproduktio valokuvaajamestari Tiina Haringin kanssa.

Stailasin yhden mallin kuvausta varten, ompelin vaatteet, suunnittelin ja toteutin meikit/hiukset ym. 
Pääsimme teatteriin kuvaamaan, koska siellä oli välineitä ja mahdollisuus toteuttaa kuvaus, siten kun olimme sen suunnitelleet.

Näyttelyt

Ohessa muutamia näyttelyitä mitä olen ollut mukana toteuttamassa yhteistyössä muiden kanssa.

Embrace Biophilic Lifestyle and Philosophy 

Sensory Spaces Finland Oy / Mizimuzu Design

Kuopio / Joensuu /Suomi

info(a)sensoryspaces.fi

Y-tunnus: 3172942-7

  • LinkedIn
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter

© 2020-2022 Sensory Spaces Finland Oy. All rights reserved.