Jäsenyydet

" Luon rohkeasti persoonallisia ympäristöjä,

jotka tuovat hyvinvointia arkeen. "

Carita Ahonen

biofilinen sisustusarkkitehti, muotoilija,

biofilisen hyvinvoinnin suunnitteluasiantuntija

Minun tarinani

Olen biofilinen sisustusarkkitehti SI/AMK, muotoilija AMK ja luova yrittäjä. Toimin biofilisen hyvinvoinnin suunnitteluasiantuntijana. Sain valaistussuunnittelun opinnot valmiiksi keväällä 2022 Savonia ammattikorkeakoulusta, josta myös valmistuin sisustusarkkitehti//muotoilijaksi 2019.

Myöhemmin opiskelin biofilisen suunnittelun periaatteita englantilaisen arkkitehdin kouluttamana. Koska siitä sai kuitenkin vain pintapuolisesti tietoa, etsin uusia väyliä syventää osaamista. Tälläkin hetkellä ne opinnot jatkuvat. Minulla on erityisosaamista kun suunnitellaan MCS-ja SBS-sairastuneille tiloja. Pohjana on omakohtaista kokemusta sairastumisesta. Tiedän miten haastavaa on sopeutua esim. home-altistuneena tai kemikaali-allergisena. Aiempi urani on ollut monella tavalla vahvasti visuaalinen työ. Uskon, että se kulkee mukana voimakkaana alitajuisena asiana, joka kanavoituu uudessa ammatissa toisella tavalla. Koko elämäni olen opetellut alati uusia asioita, rikkonut omia rajojani ja ollut epämukavuusalueella. Sen vuoksi uskallan tarttua uusiin haasteisiin, vaikka en olisi varma miten lopputulokseen pääsee tai minkälainen se olisi. 

Minulle on ollut tärkeää luoda yritys, jonka arvot ovat samassa linjassa henkilökohtaisten arvojeni kanssa. Muuttunut elämä on pakottanut tutkimaan omia arvoja, ympäristöä missä elän, mitä itse oikeasti tarvitsen ja mistä se tulee. Muotoilijana pyrin siihen, että ratkaisut kestävät ekologisen ja eettisen arvioinnin mutta myös kriittisen arvioinnin mikä on ihmisen terveydelle sopivaa. Rakennetussa ympäristössä puhutaan usein rakennusten optimaalisesta performanssista, mutta ihmisen todelliseen terveyteen vaikuttavat seikat, jäävät usein sivulle. 

Biofilia on tärkeä osa tasapainoista ja hyvinvoivaa elämää. Suunnittelussa pyritään, ei pelkästään hyvinvoinnin edistämiseen vaan myös luonnon kuormituksen minimoimiseen. Pitkän tähtäimen hyödyt ihmiselle ovat jo tutkimustenkin mukaan suuret. Täytyy myös ymmärtää että biofilia on niin paljon enemmän kuin yksi kasvi. Se on monien tekijöiden summa, josta muodostuu tukipilarit hyvälle arjelle. Esimerkiksi toimintaterapeuttinen leikkihuone lapselle osoitti sen, miten valtava vaikutus hyvin suunnitelulla ympäristöllä on lapsen kehitykselle ja ennen kaikkea henkiselle hyvinvoinnille ja voimaantumiselle.

Missioni on siis suunnitella merkityksellisiä tiloja. Sama pätee tuotteisiin ja kalusteisiin. Miten tämä ylevältä tuntuva missio ilmenee? Tutkin materiaaleja, pyrin löytämään parhaat vaihtoehdot ensisijaisesti ihmisen terveyden näkökulmasta. Pohdin kriittisesti tietoa mikä niistä annetaan ja usein teen omaa selvitystyötä. Tämä ei ole aina helppoa ja vaatii aikaa. Suunnittelijana on joskus myös tehtävä kompromisseja projektin ympärillä.

En haluaisi olla osallisena kertakäyttöisten ratkaisujen edistäjänä. Kaikella, myös tuotteilla ja tavaroilla, pitäisi olla tarkoituksensa, paikkansa ja olla merkittäviä ihan tavallisessa arjessa. Arki on merkityksellinen asia, johon tarvitaan merkityksellisiä asioita. Tarkoitan tällä parempaa ja tarkoituksenmukaisempaa ympäristöä ja sen sisältöä nyt, ei "sitten kun". 

Olen suunnittelut tiloja sisälle ja ulos pääasiassa yksityisille ja yrityksille. Tuotan projekteihin tarvittavat dokumentit, teen 3D-mallinnuksia, VR-malleja sekä muuta visuaalista materiaalia. Olen suunnitellut myös irtokalusteita, logoja, kuoseja kankaisiin ja tapetteihin, messu-osastoja ja näyttelyitä vain muutamia asioita mainitakseni. Voisin kirjoittaa pitkän listan asioita mitä olen työrintamalla tehnyt, mutta koska ne mielenkiintoisimmat ovat yhä edessäpäin, en sitä tee. Minun on mahdotonta lokeroida itseni yhden tietyn asian tekemiseen. On liian paljon mielenkiintoisia asioita, joita haluaisi tutkia ja tehdä. Itsensä haastaminen on pelottavinta mitä voi tehdä ja silti jännittävintä.

Joten jos sinulla on idea, tutkitaan mitä sen ympärillä voisi tehdä.

Sehän se on elämän suola. Aina voi oppia uutta. 

"resurGemus"-näyttely, 2019
Joensuun Botania, Joensuu

Yhteistyöproduktio valokuvaajamestari Tiina Haringin kanssa.

Valokuvien teema on luontainen jatke aiemmille teoksille ja yhteistyön tuotoksille.

Stailasin mallit, etsin lokaatiot, rakensin näyttelyn sekä valaistuksen, vaikutin siihen
mitä kuvia näyttelyyn valitaan. Valokuvat painettu alumiinilevyille ja asetettu
kasvihuoneissa kasvillisuuden sekaan siten, että valaistuksella nostetiin esille.
Toimi niin valoisaan aikaan kuin pimeällä.

Uniikit taideteokset ovat nyt myynnissä täällä.

"Rakkaudesta revenneet"-kiertonäyttely, 2016
VB- valokuvakeskus, Kuopio

Yhteistyöproduktio valokuvaajamestari Tiina Haringin kanssa.

Rakensin kuvattaville hahmoille tarinaa, ompelin vaatteet ja hankin rekvisiittaa
kuvauksiin, olin mukana kuvauspäivänä hoitamassa mallien stailauksen,
meikki/hiukset ja yleisesti järjestämässä mukana.

Linkki lehtijuttuun:

https://kamera-lehti.fi/3-x-nayttely-maaliskuu/

"Perintö"-näyttely, 2015
Väinölän taidekeskus, Varkaus

Yhteistyöproduktio Riitta Ahosen kanssa, jossa yhden suvun läpileikkaus
taiteen kautta. Olin mukana järjestämässä näyttelyä, mutta pääpaino oli
oman urani highlightien esille tuomista rekvisiitalla ja valokuvilla sekä
palkintopokaaleilla. Minulle näyttely oli jäähyväinen pitkälle uralle, joka
sairastumisen vuoksi, oli vaihtumassa toiseen.

Linkki lehtijuttuun:

http://www.sykkeessa.fi/2015/03/06/%EF%BB%BFperinto-nayttely-maaliskuussa-vainolassa/

"Ilmailua"-näyttely, 2013
Helsinki-Vantaa lentokenttä, kotimaan terminaali

Yhteistyöproduktio valokuvaajamestari Tiina Haringin kanssa.

Stailasin yhden mallin kuvausta varten, ompelin vaatteet, suunnittelin ja toteutin meikit/hiukset ym. 
Pääsimme teatteriin kuvaamaan, koska siellä oli välineitä ja mahdollisuus toteuttaa kuvaus, siten kun olimme sen suunnitelleet.

Näyttelyt

Ohessa muutamia näyttelyitä mitä olen ollut mukana toteuttamassa yhteistyössä muiden kanssa.

Embrace Biophilic Lifestyle and Philosophy 

Sensory Spaces Finland Oy / Mizimuzu Design

Kuopio / Joensuu /Suomi

info(a)sensoryspaces.fi

Y-tunnus: 3172942-7

  • Instagram
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

© 2020-2022 Sensory Spaces Finland Oy. All rights reserved.