• Sensory Spaces: Carita

Tuetun asumisyksikön suunnittelu.

Päivitetty: touko 26

Aistipuutarhat


Suunnittelutoimistomme on erikoistunut biofiliseen aistisuunnitteluun. Se tarkoittaa ihmisen luontaista tarvetta tukevaa suunnittelua, jossa otetaan huomioon luonnon kantokyky. Suunnittelussa huomioidaan kohteesta riippuen muun muassa sijainti, arkkitehtuuri, aistivälitteiset asiat, valo/varjot, vuorokauden rytmit, vuodenajat, tuuli, näkymät ja kokemuksellisuus. Tuomme suunnittelussa luonnon sisälle tai viemme tilan luontoon. Kaikessa suunnittelussa pyritään valitsemaan hyvinvointia edistäviä ja luonnon kannalta kestäviä ratkaisuja. Tämä tarkoittaa tarkkaan harkittuja materiaaleja, pintakäsittelyaineita, ihmisen sisäisten tarpeiden ymmärtämistä ja aikaa kestäviä kokonaisuuksia.


Joensuun Kodit tilasi muistisairaille tarkoitetun, tuetun asumisyksikön uudiskohteeseen aistipuutarhat. Erityistarpeita omaaville henkilöille suunnitellessa on tärkeää ymmärtää loppukäyttäjän maailmaa. Atriumin muotoiset pihat ja niiden tarjoamat luontaiset mahdollisuudet sekä kohteen käyttäjät, joille haluttiin suunnitella arkea rikastuttavia elämyksiä, antoivat inspiraation suunnittelulle.

Aistipuutarhojen tarkoitus on aktiivisesti kannustaa asukkaita hakeutumaan ulos raittiiseen ilmaan, vuodenajoista riippumatta, ja saamaan elämyksiä luonnon äärelle, turvallisessa ympäristössä omien kykyjensä mukaan. Riihisärkänkadun asumisyksikön puutarhat on suunniteltu siten, että toinen on aktiivisuuteen kannustava ja toinen passiivinen aistipuutarha. Aktiivisessa puutarhassa asukkaat osallistuvat puutarhanhoitoon omien kykyjensä mukaan. Kasvihuoneessa voidaan kasvattaa syötävää ja hedelmäpuut ja marjapensaat tuottavat satoa. Passiivinen aistipuutarha tarkoittaa luonnosta nauttimista rauhallisesti ja omilla ehdoilla. Paikka tarjoaa suojaa, avoimia paikkoja, näkymiä pidemmälle tai lähelle ja tilaa olla yksin tai yhdessä. Nuotiopaikalle on iltaisin mukava kokoontua. Suunnittelussa on yleisesti huomioitu myös henkilöt jotka ovat liikunta- tai näkörajoitteisia. Aistipuutarha mahdollistaa liikkumisen turvallisesti, sekä vuorovaikutuksen ympäristön kanssa.

13 katselukertaa