TOIMINTATERAPEUTTINEN AISTIHUONE, Joensuu

Laivan kansi
Laivan kansi

press to zoom
Kraken
Kraken

press to zoom
Villaa seinässä
Villaa seinässä

press to zoom
Laivan kansi
Laivan kansi

press to zoom
1/4

Yksityinen asiakas, joka toivoi teemallista toimintahuonetta erityislapselleen. Teeman lähtökohtana piraatit ja aavelaivat sekä merihirviö Kraken. Sen ympärille lähdettiin ideoimaan aistivälitteisiä elementtejä.  Huone jaettiin eri tiloihin, jolloin saatiin tehokkaasti kaikki neliöt käyttöön. Huoneen tärkein elementti on laivan komentosilta, jonka vieressä on tarujen merihirviö Kraken. Sen sisälle voi mennä leikkimään tai lukemaan ilta-satua. Komentosilta toimii myös nukkumapaikkana kavereille, jotka tulevat yökylään. Vaatehuoneessa on oma pieni "juustomonttu" pehmopalloineen, jonne hän voi sukeltaa.

Huoneeseen rakennettiin myös salainen huone jonne hän voi halutessaan vetäytyä omaan rauhaansa. Suunnittelimme ja toteutimme hänelle lepotuolin, jossa voi käyttää iPadia tai lukea kirjaa, siten että vartalo on rennossa asennossa. 

Materiaalina pääosin puu, lampaanvilla, erilaiset tekstiilit ja niiden struktuurit sekä kankaita jotka mimikoivat esim. vettä tai kasveja. Valaistusta lisättiin lapsen silmille miellyttävällä lämpimällä värilämpötilalla. Salaisen huoneen valaistuksen värejä pystyy itse säätämään oman mielialan mukaan. Kun hän kasvaa, ja ehkä jonakin päivänä haluaa vähentää teemalliset elementit, ne on helppo ottaa pois, silti jää hyvä perusrunko huoneeseen joka toimii.

Käytetyn puun taustalla on tarina. Ne ovat heidän ukin säilyttämiä puita, joka oli ajatellut että poikansa saattaisi ne tarvita jos rakentaa talon. Taloa ei tullut, mutta puut sai uuden elämän tässä huoneessa. Niissä on erityinen oma fiilis, joka vallitsee kun astuu huoneeseen. 

Lampaanvilla saatiin lahjoituksena Tohmajärveläiseltä  käsityöläiseltä Minna Lievoselta, kiitos hänelle.

Lampaanvillalla tilkittiin puiden välissä olevat raot. Villan tarkoitus on paitsi toimia tilkkeenä, olla myös taktiilinen väline.

Lampaanvillan koskettaminen tuntuu miellyttävältä. 

Huoneen vaikutus lapsen fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvoinnin lisääntymiseen, on ollut mahtava saamamme palautteen perusteella. Huone on voimaannuttanut hänet olemaan rohkeampi ja luottamaan itseensä.