Yhdistetty vierashuone ja etätoimisto,
Helsinki

Vierashuone-etätoimisto.png

Kohteena yksityinen koti, josta yksi huone muutettiin etätoimistoksi sekä vierashuoneeksi. Koronan vuoksi asiakkaan yritystoiminta siirtyy yhä enemmän etätoimiston muotoon. 

Vuokra-asunnon seiniä ei ole lupa maalata tai tapetoida. Siitä huolimatta asiakas toivoi persoonallisempaa ratkaisua, joka olisi helppo poistaa. Asiakkaalla oli muutamia pienehköjä perittyjä tyylikalusteita, jotka tuli ottaa mukaan suunnitelmaan. Toiveena oli englantilaistyylinen sisustus, mutta sovellettuna vuokra-asunnon rajoituksiin. Valaistus ja akustiikan huomioiminen tärkeintä. 

Seinien osalta ratkaisu löytyi pinkopahvista kuiva-asennettuna. Päälle koristelistoitus sekä Suomen Luonnonmaalista Auro-maali. Sävynä pehmeä kermainen vaalea, joka antaa valoa pohjoiseen päin avautuvaan huoneeseen. Pinkopahvin toimivuudesta kuiva-asennettuna, ei kukaan voinut antaa takeita. Lopputulos oli kuitenkin sitä, mitä tässä tarvittiin. Poistaminen helppoa ja seiniin jää vain muutamia naulojen reikiä.

Huoneessa toin kolme eri lamppua, jotka kaikki toimivat eri tavoin. Katossa on langattomasti säädettävä valo. Silloin kun työskentelee, valo säädetään kirkkaalle. Tarkoittaa että Kelvinejä on vähintään 4000 ja lumenia n. 1000. Kun halutaan tunnelmallisempaa valoa, säädetään valo lämpöiseksi. Työpöydällä on kohdevalo, jota voi liikutella tarpeen mukaan. Patterinsuojan päällä tunnelmavalo, jonka Kelvinit 2700 ja lumenit alle 500. Näitä säätämällä saadaan helposti haluttu tunnelma jokaiseen tilanteeseen. Tärkeintä oli, että työskentelyyn tuli riittävän kirkas ja koko huonetta valaiseva ratkaisu. Se vaikuttaa vireystilaan ja varsinkin kun työskennellään huoneessa jonne päivänvaloa ei tule paljon.

Suunnittelin tähän tilaan yksilöllisen Daybedin, joka myöhemmin toimisi myös yhtä hyvin toisenlaisessa tilassa. Daybed on levitettävä, joten siihen mahtuu hyvin nukkumaan 1–2 henkilöä. Vanerista valmistettu, ja lakattu. Patjat ja verhoilukangas on itse ompelemat. 

Suunnittelin myös vanerista patterin suojan, joka maalattu samalla maalilla kuin koristepanelointi. Samalla tuli lisää laskutilaa pikkuesineille, joilla on asiakkaalle henkilökohtaista merkitystä. 

Maalasin kaksi taulua, joissa on asiakkaan lempivärejä sitomaan värimaailman yhteen. 

Asiakkaalla oli työtuoli ja työpöytä valmiina hankittuna, ja ne sijoitettiin siten, että kun tekee töitä, on selin huoneeseen. Se auttaa keskittymään kotioloissa, jossa on haastavaa vetää rajaa työn ja kodin asioiden välille. Verhojen takana on valkotaulu. Se on tarkoitus olla piilossa silloin kun huoneessa yöpyy ystäviä. 

Akustiikka hallittiin tuomalla tilaan puukalusteita, matto ja tekstiilejä. Huoneen neliöt pienet, joten nämä toimenpiteet riittivät tavoittamaan sitä, mitä asiakas toivoi. 

Tällä hetkellä huoneen perusrunko on valmis. Huoneeseen tuodaan vielä tuoli, kunhan sopiva sellainen löytyy. Sekä lisätään muuttolaatikoista löytyviä pienesineitä. Eli ajan kanssa kaikki löytää paikkansa. 

Remppa-apulaisena toimi maailman paras karvainen kaveri.